Att vara basisk

Syra/basbalansen
Syra/basbalansen i kroppen är snävt reglerad till att hålla pH 7,35-7,45 (gäller alltså blodet, vilket är var vi mäter pH). Går pH under 7,35 är man sur, eller har acidos som det heter. Går det över är man basisk eller har alkalos. Rubbningar i syra/basbalansen kan vara väldigt allvarliga och pH under 6,9 eller över 7,7 är inte förenligt med liv.
Syra/basrubbningar
Man brukar dela upp syra/basrubbningar efter orsak; de kan antingen vara respiratoriskt eller metabolt betingade. En alkalos åstadkommen genom intag av basisk mat skulle räknas som metabolisk och metabolisk alkalos kan faktiskt uppkomma vid extremt stort intag av mjölk eller bakpulver. Exempelvis kan även vissa förgiftningar ge metabola syra/basrubbningar, men man kan generellt inte påverka pH genom intag av sur eller basisk mat (1, 2).
Är basisk mat bra för hälsan?
Det har gjorts en del studier angående basiska dieter med ett högt intag av frukt och grönsaker. Bland annat har man tittat på basiska dieters inverkan på bentäthet. Där finns inga konklusiva evidens. Vissa har funnit att en basisk diet har en positiv inverkan på bentäthet medan andra inte funnit någon effekt alls. Således behövs fler studier (3). Det har också indikerats i en enstaka studie att en basisk diet skulle kunna verka för bättre bibehållen muskelmassa hos äldre (4). Vad gäller effekten av en basisk diet hos cancersjuka så skrivs följande: ”No benefit and underlying hypothesis not compatible with scientific concepts of cancer” varpå man rekommenderar att avråda cancerpatienter från sådana dieter (5).
Det verkar alltså som att det kan finnas vissa små fördelar för vissa personer att äta en basisk diet, men evidensen är knappast överväldigande. Sedan finns det andra som rent av bör avrådas från en sådan diet, exempelvis cancerpatienter. Råkar man tycka att basisk mat är mums så ska man käka det, men inte förvänta sig några fantastiska hälsofördelar som inte en normal balanserad kost kan ge.
1. http://www.janusinfo.se/Global/Akut_internmedicin/elektrolyt_rubbning_2012.pdf
2. http://www.gp.se/matdryck/1.2358843-vaxande-trend-basisk-alkalisk-kost
3. David A. Hanley, Susan J. Whiting, Does a High Dietary Acid Content Cause Bone Loss, and Can Bone Loss Be Prevented With an Alkaline Diet?, Journal of Clinical Densitometry, Volume 16, Issue 4, October–December 2013, Pages 420-425, ISSN 1094-6950, http://dx.doi.org/10.1016/j.jocd.2013.08.014.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1094695013001534)
4. Bess Dawson-Hughes, Susan S Harris, and Lisa Ceglia, Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults, Am J Clin Nutr March 2008 87: 3 662-665
5. JUTTA HUEBNER, SABINE MARIENFELD, CLARE ABBENHARDT, CORNELIA ULRICH, KARSTEN MUENSTEDT, OLIVER MICKE, RALPH MUECKE, and CHRISTIAN LOESER, Review: Counseling Patients on Cancer Diets: A Review of the Literature and Recommendations for Clinical Practice, Anticancer Res January 2014 34 (1) 39-48