Rawfoodtribunalen

Med ett icke-holistiskt synsätt på råa grönsaker

Strålning - är det farligt?

Publicerad 2014-06-10 22:15:00 i Strålning,

I etern kan man läsa mycket om hur farligt strålning är, till exempel här på Rawfoodfamiljen eller här på sund.nu. Ofta är det strålning från mobiltelefoner och kraftledningar som tas upp som bovar och som sägs kunna orsaka allt från lättare sömnstörningar till cancer. Men hur ligger det till egentligen? Vad säger vetenskapen om denna till synes farliga strålning som skulle kunna utplåna hela mänskligheten, speciellt barnen?
 
 

Vad är strålning?

Inom fysiken menas att strålning är elektromagnetiska vågor som rör sig genom vaccum eller medium som innehåller materia. Den elektromagnetiska strålningen kan delas upp i joniserande strålning och icke-joniserande strålning.

Joniserande strålning är så pass energirik att den kan slå av elektroner från atomer så att det bildas joner eller bryta av kemiska bindningar inom molekyler. Detta innebär att joniserande strålning kan, i en tillräckligt ackumulerad dos, ge upphov till cellskador (ex DNA-skador) vilket kan leda till cancer. Att joniserande strålning är farligt är allmänt accepterat inom vetenskapen. Joniserande strålning är gammastrålning, röntgenstrålning och den mest energirika delen av ultraviolett strålning. Övrig strålning är inte joniserande. (1)

Icke-joniserande strålning till skillnad från joniserande strålning har inte tillräcklig energi för att kunna göra en atom till en jon. Istället kan den icke-joniserande strålningen endast exitera en atom. Detta gör att icke-joniserande strålning interagerar med kroppens vävnader genom att generera värme. I icke-joniserande strålning ingår den mer energifattiga delen av UV-strålning, synligt ljus, infraröd strålning (även kallat värmestrålning), mikrovågsstrålning, hög- och lågfrekvent radiostrålning samt statisk strålning (magnetfält och elektriska fält).  (1)

Är strålning farligt?

Mobilmaster

Strålningsenergin från en vanlig mobilmast adderat med strålning från radiostationer och TV-stationer etc är mindre än 0,2% av vad ICNIRP rekommenderar som maximal styrka för allmännheten. (2) Det finns inga evidens för att strålning skulle kunna orsaka några av de symtom som nämns av ”strålningsmotståndare”. I en dubbelblindad studie där man utsatt personer för en normal mobilmast och jämfört det med en grupp som blivit utsatt för en falsk mobilmast såg man ingen skillnad i upplevda eller uppmätta symtom (3).  

Mobiltelefoner

På många hemsidor kan man läsa att mobilstrålning skulle kunna ge upphov till minskad kognitiv funktion, sömnstörningar och högt blodtryck. Det finns inga belägg för att dessa biverkningar skulle uppkomma om strålningen hålls under den rekommenderade nivån (4).

Men hjärntumör då? Det får man väl av mobiltelefoner? Strålning från mobiltelefoner är av IARC klassificerade som grupp 2B vilket innebär att de kan ha en risk för utvecklande av hjärncancer (5). WHO skriver att strålning från mobiltelefoner idag inte har någon effekt på hälsan men att det inte finns tillräcklig evidens för att avskriva risken (4).

I  INTERPHONE-studien där 13 länder deltog kunde man inte hitta något samband mellan mobiltelefoner och hjärntumörer (6). I USA har man inte sett en ökning av hjärntumörer över perioden 1992 till 2008 trots den enorma ökningen av mobiltelefonanvändning (7). Det finns alltså i nuläget inga evidens för att mobiltelefonanvändning skulle kunne ge upphov till hjärntumörer. Påståenden om motsatsen saknar helt vetenskapligt stöd! Att det skulle finnas någon korrelation mellan mobiltelefonstrålning och hjärntumörer är endast på grund av folks ogrundade oro och inte för att det finns någon forskning som tyder på detta (8).

Kraftledningar

En större kraftledning ger upphov till ett magnetisk fält som är ca 40 gånger starkare än det magnetiska fält som bildas kring vanliga hushållsapparater. Fältet är svagt men så pass starkt att personer som arbetar med högspänning efter en längre tids arbete kan uppleva svimmningskänsla och illamående. (2)

Gällande den del av det magnestiska fältet som finns på marken, dvs 25 meter från kraftledningen, så är det reglerat av länders myndigheter och får inte överstiga vissa värden. Under dessa värden finns det ingen evidens för att några som helst symtom ska uppkomma (8).

Detta var allt om strålning för denna gången. Det finns mycket mer myter och rykten om strålning som vi kommer att skriva om så följ vår blogg för den spännande fortsättningen.

Ref

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation

2. http://www.who.int/peh-emf/meetings/archive/en/keynote3ng.pdf

3. Eltiti S, Wallace D, Ridgewell A, Zougkou K, Russo R, Sepulveda F, Mirshekar-Syahkal D, Rasor P, Deeble R, Fox E. Does short-term exposure to mobile phone base station signals increase symptoms in individuals who report sensitivity to electromagnetic fields? A double-blind randomized provocation study. Environ Health Perspect. 2007;14:1603–1608. doi: 10.1289/ehp.10286.

4. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/ 

5. http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/Table4.pdf

6. The INTERPHONE Study Group. Brain tumour risk in relation to mobile telephone use: results of the INTERPHONE international case–control study. Int. J. Epidemiol. (2010) 39 (3): 675-694 first published online May 17, 2010 doi:10.1093/ije/dyq079

7. http://www.cancer.gov/newscenter/newsfromnci/2012/GliomaCellPhoneUse

8. http://www.epa.gov/radtown/power-lines.html


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rawfoodtribunalen

I denna blogg vill vi på ett vetenskapligt sätt bemöta allt det pseudovetenskapliga humbug som ofta kommer med för den som är intresserad av raw food. Raw food är gott och kul att tillaga, men har det verkligen alla dessa magiska egenskaper som det ofta tillskrivs? Och måste man vara konspirationsteoretiker för att fullt kunna uppskatta raw food? We think not.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela